Verzorgende

Wat?

Verzorgende is een knelpuntberoep, wat betekent dat je na afstuderen vlot aan werk zal geraken. Als verzorgende werk je vooral in de thuiszorg en gezinszorg.  Je helpt gezinnen en ouderen die moeite hebben met de huishoudelijke taken of die moeilijk voor zichzelf kunnen zorgen.

Van bij de start van je opleiding maak je kennis met de praktijk: je doet stage bij een thuiszorgbedrijf en raakt zo snel vertrouwd met de werkvloer.

De opleiding duurt twee semesters/één schooljaar. Na of samen met de opleiding verzorgende kan je doorgroeien en de kwalificatie zorgkundige behalen. Wie naast het certificaat van verzorgende zijn diploma secundair onderwijs wil behalen, volgt tijdens of na de opleiding ook nog de opleiding aanvullende algemene vorming.

Aantal lestijden

De opleiding verzorgende omvat 1240 lestijden en omvat volgende modules:

Communicatief gedrag* 40 lestijden
Basis logistieke vaardigheden in de zorgsector* 40 lestijden
Logistieke vaardigheden in de zorgsector* 40 lestijden
EHBO* 20 lestijden
Hef- en tiltechnieken* 20 lestijden
Onderhoud in de zorgsector* 40 lestijden
Werken in de zorgsector 40 lestijden
Cliëntgerichte benadering 40 lestijden
Context van de zorgvrager 40 lestijden
Omgaan met dementie 20 lestijden
Omgaan met psychische zorgvragen 20 lestijden
Basiszorg 40 lestijden
Aangepaste voeding 40 lestijden
Organisatie van de huishouderlijke taken 40 lestijden
Zorg voor leef- en woonklimaat 40 lestijden
Samenwerking 40 lestijden
Begeleide intervisie 1*-2*-3-4-5 80 lestijden
Individuele praktijkbegeleiding 1*-2*-3-4-5-6-7-8 540 lestijden

Modules met een * werden al gevolgd in de opleiding logistiek assistent.

Organisatie van de opleiding

De lessen gaan door op de campus “Kasteeltje” (Kursaalstraat Heist), en omvatten contactonderwijs en een deel afstandsonderwijs. De opleiding omvat ook bezoeken aan zorginstellingen.

Elke module kost normaal € 1,5 per lestijd qua inschrijvingsgeld, maar er geldt een plafondbedrag van € 300 per semester plus, je kan in veel gevallen gedeeltelijke of volledige vrijstelling krijgen van inschrijvingsgeld. Inschrijven kan (voorlopig nog) niet online; je komt best langs op een infomoment of op ons secretariaat in de Heistlaan voor de praktische regeling. Volgde je eerder al een opleiding personenzorg, of heb je werkervaring in de zorgsector? Neem dan zeker contact met onze trajectbegeleider: misschien kan je aanspraak maken op vrijstellingen!

Ik wil me inschrijven

Bekijk hier waar en wanneer je de module kan volgen.

Inschrijven of info?

Extra vragen?

Zit je met prangende vragen omtrent een opleiding? Heb je een fout opgemerkt? Stuur ze via het contactformulier onze kant op!