NT2 Info per niveau

Niveau 1.1 | Breakthrough persoonlijk en publiek

In dit pakket leer je lezen, schrijven, luisteren en spreken. Je leert ook over België/Vlaanderen en over de Belgische/Vlaamse cultuur. Je gaat ook met de klas naar buiten (‘didactische uitstap’).

Thema’s: Wie is dat? Hoe spel je dat? Hoeveel? Hoe laat is het? Wanneer ben jij jarig? Wanneer is de winkel open? Kunt u dit formulier invullen? Wat doe jij op een dag? Ga je mee? Wat is je telefoonnummer? Wat scheelt er? Eet jij gezond? Wat eten we vandaag? Waar is…? Wat kan je na deze cursus?

Je stelt jezelf voor: wie je bent, hoe oud je bent, waar je woont, of je kinderen hebt … Je kan tellen, een prijs vragen of zeggen, ... Je zegt hoe laat het is. Je geeft je telefoonnummer. Je gaat naar de dokter. Je gaat naar de winkel. Je nodigt iemand uit. Je vraagt de weg …

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips! Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen. 

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

Niveau 1.2 | Waystage

Vanaf Waystage kan je spreken en schrijven apart volgen. Vraag informatie en advies aan de leerkracht of op het secretariaat!

SPREKEN & LUISTEREN

Thema’s: Heb jij een grote familie? Mag het wat meer zijn? Is de kleerkast nog te koop? Hebt u een maat groter? Is het appartement nog vrij? Op welk spoor vertrekt de trein naar…? Wat moet ik met die lamp doen? De rekening klopt niet! Kunnen we onze afspraak verzetten?

Wat kan je na deze cursus? Je kan al een gesprekje voeren met de buren of met vrienden. Je spreekt over je werk, je gezin, je leven… Je vertelt wat je gedaan hebt. Je vertelt over een reis. Je maakt en verzet een afspraak met een vriend(in), de buren, de leerkracht van je kind, de VDAB, de personeelsdirecteur, de tandarts, enz. Je doet boodschappen en je gaat naar de klerenwinkel. Je zegt dat er een probleem is met een kledingstuk. Je zegt dat er een probleem is met de rekening/het kasticket. Je neemt de trein, de bus: je koopt een ticket en je vraagt informatie. Je zoekt een woning. Je vraagt om inlichtingen aan de verhuurder…

SCHRIJVEN & LEZEN

Thema’s: Wie is de kampioen? Kom jij uit een groot gezin? Te koop! Mag dat? Hoe ziet de studio eruit? Kan ik ruilen? Hebt u geen tijd om te strijken? Hoe was de vakantie? Wenst u een afspraak?

Wat kan je na deze cursus? Je beschrijft en vergelijkt personen en dingen. Je begrijpt korte krantenartikels. Je geeft informatie over je gezin en je familie in een mailtje. Je begrijpt informatie in verband met meubels. Je beschrijft meubels in een advertentie. Je beschrijft je huis, studio, appartement of kamer. Je begrijpt wat je moet, mag en niet mag doen in instructies (borden op straat, in en aan gebouwen, op school, in een factuur/een brief, in berichten en uitnodigingen). Je schrijft een wenskaart voor een geboorte, een huwelijk, een overlijden, een verjaardag, aan een zieke. Je begrijpt informatie in verband met ruilen op een kasticket. Je begrijpt informatie in een brief/mailtje over een vakantie en je schrijft over je eigen vakantie. Je maakt, verzet en annuleert online of per sms een afspraak…

 

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips! Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen.

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, kranten, tijdschriften, apart boekje voor grammatica, websites, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

 

Niveau 2.1 | Threshold 1

In dit pakket kun je spreken en schrijven apart en door elkaar volgen. Vraag informatie en advies aan de leerkracht of op het secretariaat. 

SPREKEN & LUISTEREN

Thema’s: Belangrijke momenten in mijn leven |  Gezocht! Zo zijn de Belgen! Was je handen! Thuis in België |  Zet af, spaar uit! Tijd om bij te praten

Wat kan je na deze cursus? Je praat over wat belangrijk is in jouw leven en je zegt hoe je je voelt en wat je zou willen doen. Je vertelt je levensverhaal (je schoolloopbaan, je werk – vroeger en nu). Je geeft je mening over verschillende onderwerpen (tv- en radioprogramma’s, culturen, gewoonten). Je begrijpt en je geeft informatie over het uiterlijk van een persoon. Je begrijpt en je geeft instructies (kookinstructies, instructies om iemand te helpen, tips om energie te besparen, enz.). Je vertelt een verhaal en je vat een verhaal en een gebeurtenis samen (een feest, een ongeval, een reis…)…

SCHRIJVEN & LEZEN

Thema’s: Dat maakt mij gelukkig! Die wil ik leren kennen! Typisch Belgisch! Wat een weer! Ik woon in België | Zo los je het op! Wat is er gebeurd?

Wat kan je na deze cursus? Je zoekt informatie in een tabel en je leert conclusies trekken. Je schrijft over wat je gelukkig maakt en over wat je belangrijk vindt. Je geeft informatie over je hobby’s in een zoekertje. Je schrijft over je ervaringen in België. Je geeft informatie over het weer in België en in jouw geboorteland. Je schrijft over je leven (je schoolloopbaan, je jeugd, je werkervaring…) Je omschrijft medische klachten en je haalt de belangrijkste info uit een bijsluiter. Je geeft en begrijpt advies bij medische en andere problemen. Je schrijft een verslagje voor een blog (over je weekend, een reis, een klasuitstap…). Je leest artikels, berichten, brieven en mailtjes over al deze onderwerpen…

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips! Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen.

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, kranten, tijdschriften, apart boekje voor grammatica, websites, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

Niveau 2.2 | Threshold 2

In dit pakket kan je spreken en schrijven apart en door elkaar volgen. Vraag informatie en advies aan de leerkracht of op het secretariaat. 

SPREKEN & LUISTEREN

Thema’s: Wij leren allebei Nederlands | Ik voel met niet goed! Niets aan te doen! Oefen je Nederlands! De wc is verstopt! Daar ben ik het mee eens! Op gesprek

Wat kan je na deze cursus? Je begrijpt, vertelt en vat een verhaal/anekdote samen. Je begrijpt reclameboodschappen en je vat die samen. Je omschrijft een persoonlijk probleem (bij de dokter, op school, op je werk, aan je vrienden…) Je biedt je excuses aan, aanvaardt ze en reageert hierop. Je leert een sollicitatiegesprek voeren. Je voert een gesprek met je werkgever en je collega’s. Je omschrijft problemen in verband met je huis/appartement en je telefoneert met de huisbaas over die problemen. Je voert een discussie. Je formuleert een standpunt en een argument. Je voert een gesprek over je kind op een oudercontact…

SCHRIJVEN & LEZEN

Thema’s: Ik oefen mijn Nederlands | Informeer je! Het spijt me! Post! Het dak lekt! Ik reageer | Ik zoek werk!

Wat kan je na deze cursus? Je schrijft een anekdote. Je schrijft een sollicitatiebrief. Je schrijft wat je graag doet, goed kan, vervelend en leuk vindt. Je begrijpt informatie in krantenartikels, brieven, e-mails en op voedingsetiketten. Je schrijft een samenvatting van een krantenartikel. Je verwittigt iemand via sms. Je formuleert excuses. Je begrijpt reclame, brochures, folders die je dagelijks in je brievenbus vindt. Je geeft informatie over je woning en over problemen in je woning. Je schrijft een klachtenbrief en je vult online een klachtenformulier in. Je begrijpt een huurcontract. Je schrijft een lezersbrief. Je reageert op een e-mail van je werkgever, je school, de school van je kind. Je vult een onlinesollicitatieformulier in. Je stelt een cv op en je schrijft een sollicitatiebrief…

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips!  Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen.

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, kranten, tijdschriften, apart boekje voor grammatica, websites, leesboekjes in makkelijk Nederlands, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

Niveau 2.3 | Threshold 3

In dit pakket kun je spreken en schrijven apart en door elkaar volgen. Vraag informatie en advies aan de leerkracht of op het secretariaat. 

SPREKEN & LUISTEREN

Thema’s: Zo vrij als een vogel | In de greep van griep | Het leven zoals het is | Kriebelt het al? Er was eens…

Wat kan je na deze cursus? Je kan al tamelijk vlot spreken. Je maakt complexe zinnen. Je luistert naar radioprogramma’s en je zoekt specifieke informatie. Je discussieert met standpunten en argumenten. Je vraagt naar de mening van andere personen. Je praat over verkouden zijn, griep hebben en mogelijke vaccinaties. Je begrijpt voorlichtingscampagnes. Je geeft instructies in verband met correct antibioticagebruik, handen wassen, enz. Je praat over oud worden, rusthuizen, kinderen en het ouderschap. Je spreekt iemand moed in en je drukt je medeleven uit. Je vat een reportage, een verhaal en een sprookje samen. Je vraagt en geeft informatie over bewegen en sporten en waarom dat belangrijk is…

SCHRIJVEN & LEZEN

Thema’s: Vertel me hoe je heet! Wie doet wat? Daar is de lente! Ken jezelf! Veilig (t)huis | Het nieuwe evenwicht

Wat kan je na deze cursus? Je leert deelnemen aan een internetforum: je geeft je mening in een reactie. Je begrijpt een informatiebrochure van de overheid over naamsverandering. Je schrijft een zakelijke brief aan de overheid. Je zoekt specifieke info in een verslag op een blog. Je schrijft een verslag op een blog over hoe je dag eruitzag en hoe je die hebt beleefd. Je geeft je mening over een artikel, een opiniestuk en een oproep. Je schrijft een samenvatting van een artikel en een opiniestuk. Je leest teksten over eigenschappen en vaardigheden. Je geeft uitleg en voorbeelden van jouw eigenschappen en vaardigheden. Je begrijpt voorlichtingsfolders en een uitnodiging voor een infoavond. Je leert iemand overtuigen om mee te gaan naar o.a. een infoavond…

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips!  Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen.

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, kranten, tijdschriften, apart boekje voor grammatica, websites, leesboekjes in makkelijk Nederlands, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

 

 

Niveau 2.4 | Threshold 4

In dit pakket kun je spreken en schrijven apart en door elkaar volgen. Vraag informatie en advies aan de leerkracht of op het secretariaat. 

SPREKEN & LUISTEREN

Thema’s: Mens erger je niet! Als schaapjes tellen niet meer helpt | Op uitstap! Consumeren of consuminderen? Straffe verhalen | Wie niet horen wil, moet voelen | Een wereld van verschil

Wat kan je na deze cursus? Je spreekt al een aardig woordje Nederlands. Je leert ergernissen formuleren. Je praat met andere passagiers op de bus, trein, tram. Je leert discussiëren met standpunten en argumenten. Je praat over het belang van een goede nachtrust en je vraagt/geeft advies. Je vertelt over je favoriete plekje. Je geeft je mening over een promotiefilm. Je breng verslag uit over een uitstap. Je brengt verslag uit over een gebeurtenis. Je vertelt een verhaal. Je geeft je mening over overlastsituaties, een getuigenis, een debat en een nieuwsbericht…

SCHRIJVEN & LEZEN

Thema’s: Glimlach van de dag | Alle dagen feest| om op voor je buurt! Ontdek de stad! Kalmte kan u redden! De virtuele revolutie

Wat kan je na deze cursus? Je schijft een verslag over een ontmoeting, een sollicitatiegesprek, een klantenbezoek, een (buurt)feest, een buurtoverleg, een toeristische uitstap, enz. Je leest krantenartikels, flyers en brochures over buurtacties. Je organiseert zelf een buurtfeest en je schrijft een uitnodiging. Je maakt een toeristische folder. Je formuleert je mening over toeristische teksten. Je schrijft een klachtenmail. Je post een reactie op een blog van iemand die blogt over toeristische uitstappen, over zijn werkleven, over de zoektocht naar werk, over een bezoek aan een jobbeurs, enz.  Je schrijft je in voor de nieuwsbrief van een website. Je zoekt informatie over het gepaste gebruik van spoeddiensten en huisartsenpraktijken…

In alle lessen werk je aan woordenschat en grammatica. Je krijgt ook studietips!  Je leert zelfstandig werken. Je gaat met de klas naar buiten om in real life situaties je Nederlands te oefenen.

Lesmateriaal: handboek, dvd, audio-cd, didactische materialenkoffer, online leerplatform, kranten, tijdschriften, apart boekje voor grammatica, websites, leesboekjes in makkelijk Nederlands, oefeningen volgens jouw interesses en situatie!

Ik wil me inschrijven

Bekijk hier waar en wanneer je de module kan volgen.

Inschrijven of info?

Extra vragen?

Zit je met prangende vragen omtrent een opleiding? Heb je een fout opgemerkt? Stuur ze via het contactformulier onze kant op!