Zorgkundige

Wat?

Zorgkundige is een knelpuntberoep, wat betekent dat je na afstuderen vlot aan werk zal geraken. Als zorgkundige sta je de verpleegkundigen bij met de gezondheidsopvoeding van patiënten en het verlenen van zorg. Je kan zowel in verzorgingsinstellingen (ziekenhuis, woonzorgcentrum, dagcentrum…) als bij de patiënten thuis aan de slag.

Van bij de start van je opleiding maak je kennis met de praktijk: je doet stage in een verzorgingsinstelling en raakt zo snel vertrouwd met de werkvloer.

De opleiding duurt twee semesters/één schooljaar. Wie naast het certificaat van Zorgkundige ook zijn diploma secundair onderwijs wil behalen, volgt tijdens of na de opleiding ook nog de opleiding aanvullende algemene vorming.

Aantal lestijden

De opleiding zorgkundige omvat 1450 lestijden en omvat volgende modules:

Communicatief gedrag* 40 lestijden
Basis logistieke vaardigheden in de zorgsector* 40 lestijden
Logistieke vaardigheden in de zorgsector* 40 lestijden
EHBO* 20 lestijden
Hef- en tiltechnieken* 20 lestijden
Onderhoud in de zorgsector* 40 lestijden
Werken in de zorgsector* 40 lestijden
Cliëntgerichte benadering* 40 lestijden
Context van de zorgvrager* 40 lestijden
Omgaan met dementie* 20 lestijden
Omgaan met psychische zorgvragen* 20 lestijden
Basiszorg* 40 lestijden
Aangepaste voeding* 40 lestijden
Organisatie van de huishouderlijke taken* 40 lestijden
Zorg voor leef- en woonklimaat* 40 lestijden
Samenwerking* 40 lestijden
Begeleide intervisie 1*-2*-3*-4*-5* 80 lestijden
Individuele praktijkbegeleiding 1*-2*-3*-4*-5*-6*-7*-8* 540 l.t. 600 lestijden
Individuele praktijkbegeleiding zorgkundige** 90 lestijden
Omgaan met complexe zorgsituaties 40 lestijden
Specifieke zorg 1-2 80 lestijden
Totaalzorg** 90 lestijden

Modules met een * werden al gevolgd in de opleidingen logistiek assistent of verzorgende.

Sinds 2019 mogen zorgkundigen (mits ze bijkomende opleiding volgden) ook bepaalde verpleegkundige handelingen uitvoeren. In de modules met ** worden extra lesuren ingericht om die verpleegtaken aan te leren: zo heb je na je afstuderen nóg meer kans op een goeie job!

Organisatie van de opleiding

De lessen gaan door op de campus “Kasteeltje” (Kursaalstraat Heist), en omvatten contactonderwijs en een deel afstandsonderwijs. De opleiding omvat ook bezoeken aan zorginstellingen.

Elke module kost normaal € 1,5 per lestijd qua inschrijvingsgeld, maar er geldt een plafondbedrag van € 300 per semester plus, je kan in veel gevallen gedeeltelijke of volledige vrijstelling krijgen van inschrijvingsgeld. Inschrijven kan (voorlopig nog) niet online; je komt best langs op een infomoment of op ons secretariaat in de Heistlaan voor de praktische regeling. Volgde je eerder al een opleiding personenzorg, of heb je werkervaring in de zorgsector? Neem dan zeker contact met onze trajectbegeleider: misschien kan je aanspraak maken op vrijstellingen!

Ik wil me inschrijven

Bekijk hier waar en wanneer je de module kan volgen.

Inschrijven of info?

Cursisten aan het woord

Oud-cursiste Anaïs getuigt... Zorgkundige

Oud-cursiste Anaïs getuigt... Zorgkundige

Ik heb vroeger mijn school wat verpest door allerhande zaken die op mijn pad kwamen. Ik kwam via de VDAB in contact met deze opleiding. Ze hebben veel zorgkundigen nodig. Het is een opleiding met heel hoge werkzekerheid en ze was heel fijn georganiseerd. Ik heb zeer vlot werk gevonden; twee maanden voor mijn diploma had ik al mijn contract getekend! 

 

 

 

Extra vragen?

Zit je met prangende vragen omtrent een opleiding? Heb je een fout opgemerkt? Stuur ze via het contactformulier onze kant op!